Annelien Bredenoord over Medische Ethiek

Binnenkort zal dr. Annelien Bredenoord, actief Eerste Kamerlid D66 en verbonden aan UMC Utrecht, een collegereeks verzorgen over medische ethiek, bij de Universiteit van Nederland.
Bredenoord richt zich op ethische en maatschappelijke vragen rond nieuwe, vaak controversiële technologie, doceert ethiek aan de Faculteit Geneeskunde en aan de medisch-specialistische vervolgopleidingen. “Mag alles wat kan?” Dat is volgens dr. Annelien Bredenoord de allerbelangrijkste vraag in de medische ethiek.
Wil jij een perfect kind?
Waarom knutselen we geen kerngezonde, hyperintelligente en bloedmooie baby’s in elkaar? Gewoon omdat het kan, en omdat het goed is voor de mensheid. En waarom mag je je eigen nier eigenlijk niet verkopen? Hij is tenslotte van jou.
Enorm interessante vragen, maar vooral heel moeilijk te beantwoorden. Ze horen allemaal bij de medische ethiek, het domein van dr. Annelien Bredenoord. Er is zó veel mogelijk met de nieuwste medische technieken, maar willen we alles wel naar onze hand kunnen zetten? Dit college gaat je confronteren met de moeilijkste medisch-ethische dilemma’s. En dat gaat vaker over jezelf dan je denkt.
Vragen die de revue zullen passeren tijdens deze reeks:
- Moet een familielid of arts jou informeren als er een genetische afwijking in de familie is?
- Waarom mogen je ouders niet alles van jou weten?
- Hoe ver mag je gaan bij het krijgen van een gezond kind?
- Waarom mag jij je nier niet verkopen als hij toch van jou is?
- Wie bepaalt wat ethisch verantwoord is?
Een college vol ethische hoofdbrekers, spannende case studies, en ogenschijnlijk simpele vragen.
De opnames van dit college vinden 20 januari plaats.