Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 25 november 2017

Interactieve sessie over Preventie geslaagd

Tijdens het landelijk congres in Leeuwarden op 18 november was er een interessante en goed bezochte interactieve sessie over preventie in de zorg.

Preventie kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van ziektes en het beperken van de gevolgen ervan. Maar is ons zorgstelsel hier wel op ingericht? Zijn artsen en patiënten niet teveel gericht op het behandelen van ziektes nadat deze al zijn opgetreden? Hebben zorgverleners hier juist een groot belang bij?

Over deze vragen gaven Lonneke Rompen, medewerker van de internationale tak van Parkinsonnet (een Nederlands initiatief dat inmiddels internationale navolging krijgt), en Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland, hun visie. Bas Bloem, hoogleraar en vooraanstaand zorginnovator, vouwde zijn ideeën over preventie uiteen in een videopresentatie. Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren de veranderende relatie tussen arts en patiënt, de rol van e-health en de risico’s voor privacy, de invloed van preventiebeleid op de zorgkosten en zorgfinanciering, en het politieke dilemma dat bestaat tussen het geven van leefstijladvies enerzijds en persoonlijke keuzevrijheid anderzijds.

De sessie werd geleid door zorgeconoom en D66-bestuurder Michiel Verkoulen. Tweede Kamerlid Antje Diertens gaf aan het eind haar visie op dit thema en beschreef een aantal activiteiten en plannen voor beleid om preventie in de zorg te bevorderen.